STORYTELLING ACADEMY Magie en Meesterschap van verhalen

Als je iets te vertellen hebt, moet je een goed verhaal hebben
Henk Hofman
Stacks Image 26

Mieke Bouma

"Mijn fascinatie voor verhalen begon al op zeer jonge leeftijd: ik luisterde er graag naar, verzon ze, schreef ze op en regisseerde de buurt. Ik heb er mijn vak van gemaakt. Eerst als theaterdocent en regisseur, later als scenarioschrijver en sinds een jaar of 12 ook als storyteller in bedrijven.

Verhalen kunnen in een klap iets waardevol of waardeloos maken en je blik op de werkelijkheid veranderen. Ze dragen het wonder van de betekenisgeving in zich. Ik weet uit ervaring dat iedereen van verhalen houdt en ik geloof dat de wereld snakt naar nieuwe verhalen, naar nieuwe perspectieven. Het is mooi als er weer ruimte geschapen wordt voor magie en verbeelding. De rationele wetenschap heeft ons technisch en materieel veel gebracht, maar voor mysterie en magie is niet veel ruimte. Dit heeft tot gevolg dat we ons ontheemd, angstig en verward zijn gaan voelen. Op dit moment zie je een kentering. We durven weer toe te geven aan ons verlangen naar verbeelding, vervulling, naar iets overstijgends, naar een duurzame wereld.
Mythen en verhalen helpen ons hoe we ons in kunnen leven in anderen, hoe we een spirituele houding kunnen ontwikkelen en verder kunnen kijken dan onze puur persoonlijke behoeften. We hebben verhalen nodig die ons helpen de aarde weer als iets heiligs te zien en die ons laten ervaren dat alles met alles verbonden is en die ons in onze kracht zetten. Daar gaat het wat mij betreft om.
Ik heb het initiatief genomen de Storytelling Academy op te richten omdat ik graag wil werken aan een consistent en kwalitatief hoogwaardig aanbod op het gebied van storytelling. Met al die goedbedoelde losse initiatieven schoot het naar mijn mening niet genoeg op."

Mieke Bouma is de auteur van ‘Storytelling in 12 stappen, ‘De Held in je eigen verhaal’ , co-auteur van 'Waarom de Heks in de oven verdween' en ‘De 12 oerkarakters van Storytelling’.

Daarnaast is ze storycoach en docent. Opgeleid in het theatervak, gaf ze 11 jaar les aan de Theaterschool in Amsterdam, studeerde Theater- Film- en TV-wetenschappen en was jarenlang scenarioschrijver voor film- en televisieproducties. Ze was oprichter en directeur van Scriptschool, Amsterdam. Mieke biedt inspiratie, vakmanschap en ondersteuning bij het vinden, het vertellen en het schrijven van een goed verhaal.

miekebouma.nl

Henk Hofman

Wees om groot te zijn, geheel:
Maak niets wat jouw is, groter of tot niets
Wees al in alles. Leg zoveel je bent
In ‘t minste dat je doet.

-Fernando Pessoa/Ricardo Reis 1933

Lang geleden in de jaren ’80 maakten wij een theatervoorstelling waarin we gedichten van Pessoa op muziek hadden gezet. Bovenstaande vers werd een van mijn lievelingsliederen.
Niet omdat ik het altijd kon of deed. Wel om mezelf en anderen te herinneren dat we groots mogen leven, ook in kleine dingen. Daarom kan ik zo blij worden als mensen het podium willen nemen, stem willen geven, ergens voor gaan staan en zichzelf verrassen.
Dat was zo in al de jaren van mijn theaterdocentschap, maar ook nu in training en coaching van mensen in ontwikkelingsprocessen. In (persoonlijk) leiderschap, in teamontwikkeling, creativiteits- en innovatietrajecten.
De wereld verandert snel. Vaak werken de oude scripts niet meer. Flexibiliteit, je afstemmen, creatieve oplossingen bedenken, met nieuwe ogen naar de dingen kijken, zijn zaken die van ons allen gevraagd worden. Daarom moedig ik bij mensen hun improvisatievermogen aan.
Maar wendbaarheid en aanpassingsvermogen leiden nergens toe als bezieling ontbreekt. Ik vind het dan ook een voorrecht dat ik mensen mag ondersteunen in hun tocht ‘naar de heilige bergen’. Daar waar ze hun vizier op richten en hun kompas op ijken. De tocht naar hun eigen top, daar waar ze het beste van zichzelf kunnen geven.
Daar horen verhalen bij. Persoonlijke, zelf bedachte of oude bestaande verhalen en mythen. Het doet me goed binnen de Storytelling Academy mensen te helpen ‘op verhaal te komen’.
Ik hou van mijn vrouw, mijn zonen en schoondochters, mijn vrienden en mijn werk en ik leg alles aan de kant -als het kan- voor een wandeling of fietstocht met mijn kleinzoons. "

Henk Hofman is de auteur van verschillende boeken over improvisatie, storytelling en persoonlijke ontwikkeling. Hij heeft zijn opleiding gevolgd aan de HKU en diverse opleidingen in binnen - en buitenland en is medeoprichter geweest van een Academie voor Creatieve Therapie.

In 1997 richtte hij zijn eigen onderneming op: Training met Theater en levert bijdragen in een groot aantal ontwikkelingsprogramma’s voor lokale en internationale organisaties. Altijd gaat het om ‘spelen’ en ‘vertellen’ als manieren om je invloed aan te wenden want ‘Theatre is everywhere, even on stage’


Hofmans Vertellingen
wie
Wij zijn story-professionals met een grote liefde voor het verhalenvak en een jarenlange ervaring op het gebied van opleiden en trainen.
lees meer over ons...
contact
Tel:
+ 31 6 21 88 74 69
Postadres: Cuneralaan 50
3911 AD Rhenen
Email: info[ed]storytellingacademy.nl
missie
De Storytelling Academy koestert de magie en ontwikkelt meesterschap bij het vinden, vormen en vertellen van verhalen